dinsdag 22 januari 2008

Groeten van op Suikerriet eiland...

De Filippijnen dat zijn heel wat eilanden (meer dan 7000!). Momenteel bevinden we ons dan ook op weer een ander, namelijk Negros, meer bepaald in de procincie Negros Occidental. Vanuit Cebu met bus/boot/bus hier in het rustigere Silay belandt. Dit stadje was vroeger erg welvarend door de suikerrietproductie maar door het ineenstuiken van de suikermarkt/prijs is het de laatste tientallen jaren wat minder. Verspreid over de stad liggen echter nog heel wat 'ancestral homes', oude huizen waar vroeger suikerrietplantage (hacienderos) woonden. Deze morgen bezochten we er twee waar wich een museum in bevindt. We kwamen in een zelfs een oude motorfiets tegen geproduceerd door het Belgische FN in het begin van de 20ste eeuw...
Deze namiddag bezochten we een suikerrietmolen. Daar wordt suiker gemaakt door het 'sap' uit het suikerriet te persen. We reden er met een jeepney heen en passeerden uitgestrekte velden en vele vrachtwagens vol suikerriet. Op de fabriek werden we ontvangen door iemand die zich een product van Belgische missionarissen noemde. Hij had school gelopen in een school opgericht door Belgische missionarissen (in Baguio, Noord-Luzon). We kregen van hem een snelle rondleiding op de fabriek.
Morgen trekken we normaalgezien naar het Patag National Park hier in de buurt. Het ligt in de bergen en je zou mooie wandelingen kunnen maken. Er zouden ook verschillende watervallen zijn. Daar zullen we waarschijnlijk ook overnachten in het huis van een plaatselijke boer.

groeten,
wij

1 opmerking:

Anoniem zei

Ja we zijn nog altijd aan het nagenieten van onze 20 dagen Filippijnen ! We kijken verlangend uit naar jullie volgend reisverslag ! Net een smsje uit Luzon gekregen : ja, dat doet altijd deugd ! Geniet ervan in naam van allen !

LIEFS / PAPS