zaterdag 1 december 2007

Ondertussen in de Filippijnen...

Staatsgreep in Manilla...

Of toch wat daarvoor moest doorgaan. Er was donderdag (29 november) een poging tot staatsgreep. Eigenlijk was het niet meer dan een naive poging om de huidige regering en presidente aan de kant te zetten. Een senator en een generaal van het leger zorgden voor wat rebellie door samen met een paar tientallen aanhangers door de straten van Makati City te trekken. Ze drongen het Penninsula hotel binnen en gaven er een geimproviseerde persconferentie. Het is een publiek geheim dat de huidige president, Gloria M. Arroyo, en haar regering heel wat mispeuteren en lustig hun zakken vullen (geheel volgens de Filippijnse traditie).
De rebellie riep de mensen op tot steun in de strijd voor verandering. Maar veel steun kwam er niet dus de rebellie was snel de kop ingedrukt. Vooral omdat er al geruime tijd geruchten van een staatsgreep de ronde deden en het leger in verhoogde staat van paraatheid was. De machtsontplooiing van het leger was wat overdreven en het Penninsula hotel werd zelfs met een tank bestookt.

Volgens een bezoeker op de farm willen de mensen wel af van de huidige presidente maar zouden ze het wat moe zijn om dergelijke rebellie te steunen (het was niet de eerste poging van de betrokken senator). Ze stellen zich gerust met het feit dat de ambtstermijn van Arroyo afloopt in 2010 en zouden geduldig wachten tot het zo ver is.
Hier op Mindanao merk je er niet veel van. Zelfs Tine, die toen momenteel op Luzon zat, maar meer dan 100 km ten noorden van Manilla, merkt er enkel iets van via de berichtgeving.

Jullie wisten dat waarschijnlijk al want het kreeg aandacht in de Vlaamse media (vrtnieuws). Maar toch eens cool om zo in een land te zijn waar er een poging was tot 'staatsgreepje'.

/b

2 opmerkingen:

Lies zei

Amai dat is ook nog eens wat! En krijgen jullie daar ook berichtgeving van onze onderhandelingen hier? :-)

Tine en Bert zei

Ik volg het wat via internet maar zelfs ik lijd al een beetje aan 'formatiemoeheid'.
Maar ook in het Zuiden voelt men (of zal men voelen) het uitblijven van de formatie van een nieuwe regering in Belgie. De Belgische overheid steunt NGO's (oa BD). Zolang er geen nieuwe verantwoordelijke is (minister van Ontwikkelingssamenwerking) kan die steun niet goedgekeurd worden. Dat betekent dat de steun later vrijgegeven wordt, wat betekent dat de fondsen ook later de partnerorganisaties in het Zuiden (zullen) bereiken. Dat hen verhindert verder te plannen en uit te voeren.

groet
/b