Afgelopen donderdag was het 21 juni: het begin van de zomer. Maar niet hier in de Filippijnen. Hier hebben ze geen 4 seizoenen zoals wij die kennen. De zomervakantiemaanden zijn hier april en mei. Begin juni moesten de Filippijnse kinderen en jongeren dus terug naar school. Elke schooldag zie je nu kinderen in schooluniformen. Die uniformen zijn hier in elke school, zelfs hogeschool en unif verplicht.
Momenteel is het regenseizoen, nog tot september. Dat betekent dat het ongeveer elke dag regent, meestal in de namiddag rond 16u. Als het hier regent dan regent het echt! Niet zoals in Belgie, neen het giet meestal echt bakken water. Ook in het anders zo droge Libertad, kan je bijna je klok gelijk zetten op de regenbuien. Dankzij het warme weer is alles erna snel weer droog. Je hoort de mensen hier niet echt klagen over de regen, het enige waar ze al eens zouden durven over klagen is de warmte...
De regenbuien zijn goed voor de boeren, zij hebben vaak namelijk net hun velden beplant. Maar de regenbuien vormen ook een gevaar, vooral voor de boeren in de 'uplands'. Daar deze boeren in de bergen wonen, bevinden hun akkers zich doorgaans op hellingen. Bij hevige regenbuien spoelt het water dus vaak aarde met zich mee. Op die manier wordt de bovenste vruchtbare grondlaag weggespoeld en dat is natuurlijk geen goede zaak. Door technieken als contourfarming toe te passen wordt getracht dit te voorkomen. Op de foto's van Henry's ecofarm kan je goed zien hoe men dit doet. Op de helling brengt men op geregelde afstand contourlijnen aan. Die contourlijnen kunnen rijen stenen zijn, maar idealer is het om er ook bomen en andere gewassen te planten. Op die manier wordt de aarde tegengehouden en bekomt men na verloop van tijd terrassen. Deze manier van werken wordt meer en meer gepromoot bij de upland farmers (ook door LEF en in mindere mate door KIN). Vaak komt het er op aan de boeren te overtuigen van het nut van contourfarming, zeker met het oog op de toekomst en duurzame landbouw. De boeren zien die contourlijnen vaak gewoon als een verlies van bewerkbare grond. Door er fruitbomen en andere gewassen (zoals koffie, abaca en eetbare varens) op te planten kunnen ook die stroken een alternatieve vorm van inkomen betekenen. Demo-boerderijen zoals die van Henry's bij Landcare of een andere die ik bezocht in Imbayao (barangay bij Malaybalay) dienen als middel om de boeren te overtuigen en ook om hen op te leiden.
groetjes,
kuya Bert
2 opmerkingen:
Hoi Bert (en Tine) dank voor de vele info ! We verlangen ook wel naar die watervalfoto's (of andere nieuwe foto's) ! Hoe was het tineloze weekend !? Ja, de rust kan soms deugd doen hé (grapje!) ...Ook de groetjes van Didier en Els (er was gisteren een voetbaltornooi op school !)LEUK !!! Zorg goed voor elkaar hé en tot ooit / papa Johan
Het was vooral hard werken in mijn huis. Een grondige schoonmaakbeurt was nodig en er moest ook nog veel ingericht worden. Toch doe ik dit liever samen met Tine :-)
Foto's komen er hopelijk van t weekend aan...
Een reactie posten